10 punten om een verouderde website te herkennen

10 punten om een verouderde website te herkennen

Omdat online techniek zo snel gaat raden wij onze klanten vaak aan hun website regelmatig te veranderen. Als je een goed website ontwerp hebt hoeft dat niet te betekenen dat je iedere vijf jaar enorm moet investeren in een nieuwe website, maar dat je deze met minimale aanpassingen weer up-to-date kan maken. Toch komen we nog vaak zeer verouderde websites tegen. Wil je weten of jouw website ontwerp nog van deze tijd is, bekijk dan deze 10 punten om een verouderde website te herkennen:

Ook weten of jouw huisstijl verouderd is, lees het dan hier

1. De grafisch vormgeving is zo jaren 90
Ken je die websites nog met die roterende pixelachtige gifjes en roterende iconen. Die lelijke schaduwen onder de knoppen, kleine foto’s en de standaard web-kleuren en fonts? Een verouderde website herken je gelijk aan de vormgeving. Inmiddels hoeft dit niet meer. Tegenwoordig zijn websites bijna interactieve magazines. Met grote foto’s, mooie koppen en veel witruimte. De indeling is zo gemaakt dat de website makkelijk geschaald kan worden naar verschillende schermresoluties. De gebruikte typografie en foto’s zijn eigenzinnig en uniek waardoor de website echt een weerspiegeling is van jouw bedrijf of onderneming.

2. De website is niet responsive
Ik gaf het net al even aan, maar een website die niet meeschaalt (responsive is) kan echt niet meer. Tegenwoordig heeft iedereen smartphones, tablets en laptops, het is dan ook belangrijk dat websites op alle apparaten goed werkt.

3. Het werk is niet up-to-date
Je ziet het vaak op websites, blogposts van een jaar geleden of oud werk en foto’s. Het is belangrijk dat je een website regelmatig aanvult en opschoont. Als een potentiële klant op jouw website terecht komt en hier oude content ziet, zal deze snel de verkeerde indruk krijgen. Bestaat dit bedrijf nog wel of gaan de zaken slecht? Bezoekers gaan er gelijk vanuit dat het om een verouderde website gaat.

4. Een skip intro knop
Vroeger zag je vaak website met een geanimeerde intro, dat is niet meer van deze tijd. In dit snelle tijdperk willen mensen niet meer wachten op een filmpje dat zich afspeelt voordat ze op de website komen. Is dit wel het geval dan heb je een verouderde website.

5. Mijn website is letterlijk een plaatje
Ook de websites met een grote afbeelding als content bestaan nog steeds. Denk bijvoorbeeld aan een horeca website waar alleen de menukaart online staat. Tegenwoordig willen klanten precies weten waar ze je kunnen vinden en wat ze kunnen verwachten. Meer informatie is dus een must. Daarnaast zijn de afbeeldingen vaak slecht te lezen omdat ze niet schaalbaar zijn en zoekmachines kunnen niet lezen waar de inhoud over gaat.

6. Jouw website is niet gekoppeld met social media
Het is algemeen bekend dat het gebruik van social media ontzettend belangrijk is voor een bedrijf. Koppel daarom ook jouw website aan social media. Je hoeft geen live feed te hebben, een simpele verwijzing volstaat al. Als jouw website ontwerp geen enkele koppeling met social media heeft komt dit niet eigentijds over.

7. Te veel tekst
Te veel tekst is nooit goed. Een grote lap tekst zonder kopjes en alinea’s leest niet prettig doe dit je bezoekers dan ook niet aan.

8. Geen interactie
Als je geen interactie creëert op je website is de kans dat je geen reactie krijgt van een bezoeker heel groot. Vraag je bezoekers te reageren en contact met je op te nemen. Wees duidelijk in wat je van je bezoekers verwacht en zorg voor een scherpe call-to-action, zeker op de homepagina.

9. Geen CMS
Kan jij je website niet zelf aanpassen of kost dit heel veel moeite, dan is het tijd voor een Content Management System. Als je nu nog uren bezig bent met het uploaden van een aantal foto’s of dit steeds aan je website designer moet vragen dan is je website verouderd. Een Content Management System (CMS) zorgt ervoor dat je zelf je website up-to-date kan houden en dat dit efficiënt gebeurd.

10. Geen navigatie
Ben je de weg wel eens kwijt op je eigen website? Een goed ontworpen website wijst je de weg door de pagina’s. Het gebruiken van de ‘back’ knop in je browser is niet de bedoeling. En verwijzen al je pagina’s netjes naar elkaar of weet je af en toe niet meer hoe je er gekomen bent? Een goede structuur is erg belangrijk.

Herken je jouw website in één of meer van de bovenstaande punten? Dan is het waarschijnlijk tijd om je website eens flink aan te pakken. Vergeet niet dat een goede website je online visitekaartje is en dat een goede website je meer klanten kan bezorgen.
Als je nog meer voorbeelden hebt van een verouderde website dan horen we dat graag!

Weet je niet zeker of jouw website nog van deze tijd is of wil je een professionele website laten maken? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M