10 tips om te overwegen als je een grafisch ontwerper uitzoekt

10 tips om te overwegen als je een grafisch ontwerper uitzoekt

Geen enkel marketingplan kan slagen zonder een creatieve aanwezigheid die jouw bedrijf onderscheidt van de concurrentie en jouw visie uitdraagt. Het is een must om met een grafisch ontwerper samen te werken die jou kan helpen een identiteit te creëren die er gepolijst uitziet, je publiek aanspreekt en aanzet voor interactie.

Maar wat zijn de criteria voor het vinden van een goede grafisch ontwerper? Een grafisch ontwerper die aansluit bij jouw wensen en kan voldoen aan jouw verwachtingen?

Er bestaan veel getalenteerde grafisch ontwerpers. En hoewel veel van hen ook erg goed zijn in hun werk zijn betekent dit niet dat ze hetzelfde zijn. Het verschil ligt bij strategisch inzicht. Hier zijn 10 punten om het talent te vinden dat bij jou past.

1. Ervaring
Kijk naar werkervaring. Grafisch ontwerpers die al wat langer bezig zijn kunnen over het algemeen beter met tijd opgaan, binnen budgetten werken en voor meer diverse klanten gewerkt.

2. Portfolio
Kijk naar een grafisch ontwerper die een grote diversiteit aan projecten laat zien voor diverse industrieën. Kijk of ze werk hebben gedaan voor bedrijven die gelijk zijn aan jouw onderneming. Let bijvoorbeeld op het volgende:
Is het portfolio up to date?
Heeft de ontwerper een uitgesproken stijl en denk je dat deze bij jou past?
Zijn de ontwerpen scherpe visuele vertalingen van het bedrijf?

Notitie: Heeft een ontwerper geen ervaring met jouw werkveld dan hoeft overigens niet te betekenen dat een ontwerper niet geschikt is. Een goede ontwerper kan zich inleven in iedere onderneming. Het belangrijkste is dat er een klik is tussen de ontwerper en de klant.

3. Expertise
Hoe denkt deze grafisch ontwerper? Heeft hij een blog? Is hij actief op social media? Geeft hij veel tips of laat hij alleen werk zien? Als de blog educatief is dan krijg je over het algemeen meer waar voor je geld.

4. Ervaringen van klanten
Ervaringen van andere klanten zijn altijd goed om te lezen. Staan er ervaringen van klanten op de website dan kan je deze goed doorlezen. Kijk dan bijvoorbeeld niet alleen naar ‘tevreden’ reacties maar probeer uit te zoeken of klanten ook het proces en de relatie als prettig hebben ervaren.

5. Verwachtingen
Probeer je in te beelden hoe jouw bedrijf tussen deze ervaringen zou passen. Denk je dat jouw bedrijf bij dit proces past? Wat zijn jouw verwachtingen van een grafisch ontwerper?

6. Toegankelijkheid
Als je kiest voor een lokale grafisch ontwerper zal dit veel voordelen hebben. Face-to-face contact kan veel opleveren. Je kan veel leren van een gesprek dat dieper gaat dan alleen de standaard vragen. Hoe meer een ontwerper kan leren van jouw bedrijf hoe beter zij het ontwerp kunnen laten aansluiten bij jouw wensen. Open en eerlijke relaties en toegankelijkheid zijn van groot belang.

7. Prijs-kwaliteit
Neem de tijd om uit te zoeken wat de kosten zijn van een professionele grafisch ontwerper en stel een realistisch budget voor jezelf. Begrijp de echte waarde van de producten die je af wilt nemen. Zorg dat je de het juiste perspectief het bij het evalueren van de prijzen. De meeste mensen aarzelen niet om €90,00 per uur te betalen voor een automonteur, maar wel als het gaat om de publieke uitstraling van hun bedrijf.

Sommige ontwerpers zijn goedkoper, maar hebben misschien meer begeleiding of tijd nodig omdat ze nog niet veel ervaring hebben. Ervaren ontwerpers vragen vaak meer per uur, maar hebben minder begeleiding nodig, werken efficiënt en weten hoe ze sneller tot een resultaat kunnen bereiken. Tevens hebben ze vaak een groot netwerk aan ervaren experts in de industrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fotografen, tekstschrijvers en drukkers.

Het vinden van een goedkope ontwerper klinkt dus aantrekkelijk maar is vaak niet de goedkoopste weg. Probeer ontwerper die hun werkzaamheden onderprijzen en grote kortingen geven te vermijden.

8. Het grotere plaatje
Let bij de gesprekken met de ontwerpers op de vragen die zij stellen. Gaan ze in op jouw behoeftes? Denken ze met je mee? Proberen ze het grote plaatje te begrijpen, hoe past dit plaatje bij jouw bedrijf?

9. Sta open voor advies
Een ervaren grafisch ontwerper heeft het proces al vaker doorlopen en kan je adviseren over de juiste aanpak voor jouw bedrijf. Het kan zo zijn dat dit advies ervoor zorgt dat je jouw eigen ideeën misschien moet heroverwegen. Dit is goed! Zoek naar een ontwerper die met respect jouw manier van denken uitdaagt en sta hier open voor. Als je zegt “Ik weet precies wat ik wil, ik heb alleen iemand nodig die het voor me maakt’ dan krijg je waarschijnlijk precies wat je wilt, maar misschien niet precies wat je echt nodig hebt. Onthoud dat het ook belangrijk is voor de grafisch ontwerper dat het project slaagt.

10. Kijk naar meer dan reguliere ‘ontwerp skills’
Zijn de ontwerpers gepassioneerd over hun werk? Vraag de ontwerpers naar projecten en klanten die je hebt gezien op hun website. Vraag met wie ze samenwerken en wat ze doen naast hun reguliere skills. Misschien kan de ontwerper ook heel goed schrijven. Maar niemand kan het allemaal. Vaak werken ze samen met een groot netwerk van experts, inclusief web developers, drukkers en fotografen.

Evalueer hoe de ontwerper jouw bedrijf, markt en doelgroep probeert te begrijpen. Een goede ontwerper probeert jouw uitdagingen en langetermijnvisie visie te begrijpen.

Als dit nieuw terrein voor je is, dan kan je dit de ontwerper laten weten. De professionele creatieveling is degene die jou graag wilt helpen, omdat zij weten dat dit het proces voor iedereen een stuk prettiger zal maken.

Een dynamische werkrelatie met je ontwerper kan resulteren in prachtige ontwerpen die effectief zijn en een basis zijn voor jouw bedrijf. Hoe meer vrijheid je de ontwerper geeft hoe groter de kans is dat je opties ontvangt die je zelf misschien nooit voor mogelijk had gehouden. Zorg er wel voor dat je altijd betrokken blijft bij het proces. Beide partijen moeten ervoor openstaan om van elkaar te leren en zullen floreren. Met de juiste experts kan je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen. Een goede grafisch ontwerper is een geweldige en waardevolle partner die je kan helpen daar te komen.

Meer weten over het belang van goede visuele communicatie voor jouw bedrijf lees dan deze gerelateerde artikelen:
Het belang van visuele communicatie voor jouw onderneming
Het belang van een goede huisstijl voor een onderneming

Voor vragen of een kennismakingsgesprek aanvragen neem contact met ons op.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.