3 tips voor een krachtig en doeltreffend beeld

3 tips voor een krachtig en doeltreffend beeld

Door de jaren heen is grafisch ontwerp erg veranderd. Het begrip “grafische vormgeving” is voor het eerst benoemd door W.A. Dwiggins (1880-1956) in 1922. In die tijd waren drukker, typograaf, schrijver, graficus en ontwerper vaak nog één en dezelfde persoon. Langzaamaan werd ieder van deze vaardigheden een specialisme.
Waar vroeger de schilderachtige beelden van bijvoorbeeld Toulouse Lautrec en de ontwerpen van Jan Toorop en Gustav Klimt nog beschouwd werden als pakkende ontwerpen, is het vak vandaag de dag erg veranderd. In een tijd waarin we overspoeld worden met beelden, advertenties en reclames is het belangrijk dat jouw boodschap in één oogopslag uitdrukt wat je wilt vertellen.

We kennen allemaal het beeld van ‘Je Suis Charlie’ of het peace-teken gecombineerd met de Eiffeltoren toen Parijs voor de tweede keer getroffen werd door terreur. Deze beelden gingen de wereld over als symbool van vrijheid en uniformiteit. Iedereen betuigden zijn medeleven en verkondigde zijn of haar mening met dit ene beeld. Heel veel Facebook profielfoto’s werden aangepast en al snel werden er verschillende varianten op het originele beeld bedacht.
Opvallend is dat deze grafische uitingen vooral heel simpel zijn. Beide ontwerpen zijn gemaakt alsof ze met de hand zijn getekend, wat in dit geval heel goed de emotionele noodzaak van de ontwerper laat zien. Het voelt alsof het in een vlaag van emotie op papier gekrabbeld is om een standpunt met de wereld te kunnen delen.

Hier 3 tips voor een krachtig en doeltreffend beeld:

1. Concept
Werk altijd vanuit een gedachte, een emotie, een standpunt. Een concept vertelt over het ontwerp. Waar sta jij voor als bedrijf en hoe wil je dit met de wereld delen. Als er geen emotie of verhaal achter een ontwerp schuilt voel je dit gelijk. Het maakt het ontwerp uniek en alleen voor jou bestemd.
Als jouw huisstijl ook van je concurrent zou kunnen zijn is het misschien tijd om deze eens aan te passen.

2. Houd het simpel
Ze zeggen niet voor niks ‘less is more’. Grafisch ontwerp gaat niet alleen over concept, maar ook over communicatie. Om een boodschap zo helder mogelijk te vertellen is het belangrijk om dit ook helder te communiceren. Het zoeken naar een essentie en het weglaten van onnodige informatie is hierin van groot belang. Zorg dat het beeld ook goed visueel leesbaar is. Het moet vooral herkenbaar zijn en is goed te onthouden.

3. Kleurgebruik
Het gebruik van interessante kleuren is erg belangrijk. Maar passen deze kleuren ook bij jouw bedrijf? En onderscheid je jezelf met dit kleurenpallet van je concurrenten. Lees hier meer over De kracht van kleur.

Wil je ook pakkende visuele communicatie voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.