5 basisprincipes voor een echt leesbare tekst

5 basisprincipes voor een echt leesbare tekst

Veel mensen herkennen het wel. Je hebt een tekst getypt in Word en kiest dan aan het eind nog even voor een simpele Arial in tekstgrootte 12, maar is dat wel de juiste manier. Vaak wordt er veel tijd besteed aan het schrijven van een tekst, maar wordt de opmaak snel geregeld.

Als je een tekst leest let je eigenlijk nooit op het lettertype. Typografie is echter heel belangrijk voor een tekst. Het bepaalt de leesbaarheid van de tekst en beïnvloed de visuele uitstraling van een pagina. Als de typografie klopt neemt de lezer de tekst ook echt in zich op.

Daarom heb ik 5 tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Keuze van het font
De keuze voor een goed font is erg belangrijk. Een goed lettertype vertelt veel over de tekst. Heb je bijvoorbeeld een serieuze tekst zoals een onderzoek, ga dan niet aan de slag met hele eigenzinnige fonts en illustratieve koppen. Houd het simpel en je bent al een heel stuk op de juiste weg.

Moet je deze fonts ook aanschaffen als een grafisch ontwerper een ontwerp voor mij maakt? Lees dan dit artikel: Moet ik het font aanschaffen die mijn grafisch ontwerper heeft uitgekozen?

2. Balans
De balans op een pagina is heel erg belangrijk. Typografie bepaalt of de lezer van jouw tekst, de tekst ook echt opneemt. Je kan een goede inhoud hebben, maar als de tekst moeilijk leesbaar is of de zinnen te lang zijn is het moeilijk om de lezer te bereiken. Zorg voor voldoende contrast en wit op de pagina. Kijk hierbij bijvoorbeeld ook naar de interlinie (afstand tussen de regels) en de spatiëring (afstand tussen de letters).

Een goede visuele communicatie is erg belangrijk, lees ook dit artikel: Het belang van visuele communicatie voor jouw onderneming

3. Bepaal je doelgroep
Voor wie heb jij je tekst geschreven? Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat laaggeschoolden, kinderen en ouderen liever een grotere letter lezen. Mensen die hoogopgeleid zijn nemen een tekst met een kleine letter juist serieuzer.

4. Schreefletters en schreefloze letters
Tevens maken we onderscheid tussen schreefletters en schreefloze letters.
Doordat een schreefletter schreven heeft, hebben de letters onderling meer onderscheid waardoor ze minder op elkaar lijken en dus ook sneller worden herkend door lezers. Hoewel veel mensen denken dat je vooral schreefletters moet gebruiken op drukwerk/print en schreefloze letters op digitale media is dat nu al lang niet meer zo. Een schreefloze letter kan ook heel er goed werken op drukwerk. Kijk vooral naar de doelgroep. Een jonge lezer van een hip magazine zal minder aangetrokken worden door een klassieke schreefletters dan door een moderne schreefloze letter.
En schreefletters werken nu ook goed online. Waar voorheen schrijfletters niet goed zichtbaar waren op beeldschermen, omdat ze te complex waren, is de resolutie nu zo goed dat het totaal geen probleem meer is.

5. Welk communicatiemiddel gebruik je?
Wat is het middel waarop je de tekst gaat gebruiken? Een poster, een artikel in een magazine, flyer of een meeslepende roman? Jouw tekst moet een boodschap overbrengen. Een poster met te kleine en te veel tekst communiceert niet goed omdat je niet in een oogopslag kan zien waar de poster overgaat.

Met tips zal jouw tekst zijn doel beter bereiken. Wil je meer advies over typografie of kunnen wij je helpen bij het communiceren van jouw boodschap? Neem dan contact met ons op.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.