8 tips voor de vraag ‘hoe brief ik mijn grafisch ontwerper’?

8 tips voor de vraag ‘hoe brief ik mijn grafisch ontwerper’?

Om het ontwerp te krijgen waar je naar opzoek bent moet een goede briefing worden opgesteld. Voor zowel de ontwerper als voor de klant is een effectieve briefing van essentieel belang om een opdracht succesvol af te ronden. Een briefing geeft alle informatie die de grafisch ontwerper(s) nodig hebben om aan jouw verwachtingen te voldoen. De briefing moet zich focussen op het resultaat van het ontwerp. Het moet zich niet te veel focussen op de esthetiek van het ontwerp, dat is de verantwoordelijkheid van de grafisch ontwerper.

Een goede briefing verzekerd een ontwerp van hoge kwaliteit die aan je behoeftes voldoet.

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen:

Het belang van visuele communicatie voor jouw onderneming

Hoe laat ik mijn website opvallen? 10 tips voor een goed webdesign

8 tips voor de vraag ‘hoe brief ik mijn grafisch ontwerper?’

1. Bedrijfsprofiel

Begin je briefing met een zo eerlijk mogelijke uitleg van jouw onderneming. Wees zo gedetailleerd mogelijk en ga er niet van uit dat de grafisch ontwerper zelf aannames doet die voor de hand lijken te liggen. Vertel jouw grafisch ontwerper wat jouw organisatie doet, wat is de missie en visie, hoelang jullie bestaan, hoeveel medewerkers jouw onderneming heeft, wat de niche markt is en hoe jij je onderscheid van de concurrentie. Vertel alles wat je kan vertellen in een duidelijk en beknopt verhaal.

2. Je doelen

Goede ontwerpen hebben een enorme invloed op het succes van het bedrijf. Maar om zeker te zijn van succes moeten duidelijke doelen worden gesteld. Wil je bijvoorbeeld de verkoop van je producten of dienst vergroten, meer aanmeldingen krijgen voor je nieuwsbrief, informatie delen bij je volgers, je volgers aanmoedigen om jouw bedrijf aan te bevelen bij hun vrienden, naamsbekendheid opbouwen etcetera. Als je doelen dan nog niet duidelijk zijn dan heeft je briefing in ieder geval een ander doel gediend. Het kan enorm helpen om de gaten in je visie en ideeën te vinden tijdens het schrijven van je briefing. Ideeën waarvan je eerst dacht dat deze waterdicht waren kunnen toch niet zo goed blijken.

3. De doelgroep

Detailleer je primaire, secundaire en tertiaire doelgroep. Leg uit of je opzoek bent om je bestaande klantenkring te bereiken of dat je nieuwe markten aan wilt boren. Beschrijf alle demografische kenmerken die interessant zijn voor de grafisch ontwerper om te gebruiken. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, woonplaats en andere belangrijke gegevens.

4. Sociale platformen

Zijn sociale netwerken belangrijk in jouw huidige marketing? Sociale online platformen kunnen geweldig zijn om bepaalde doelgroepen te vinden. Vertel meer over het huidige gebruik van social media en of je wilt overwegen social media te gebruiken voor toekomstige marketing.

5. Budget en tijd

Zelfs een ruime schatting van een beschikbaar budget kan de grafisch ontwerper helpen met het bepalen van de oplossing die hij of zij kan bieden. De beschikbare tijd is ook een belangrijke overweging. Laat je grafisch ontwerper weten wat de specifieke deadline is die gehaald moet worden.

6. Bespreek je briefing met collega’s

Laat de briefing lezen door zo veel mogelijk verschillende mensen binnen je organisatie indien mogelijk. Wellicht komen er verschillende invalshoeken naar boven. Ziet iedereen het bedrijf wel op dezelfde manier?

7. Schrijfwijze van een briefing

Schrijf je briefing op een duidelijke en beknopte manier. Probeer te benadrukken wat je probeert te bereiken.

8. Voorbeelden

Voorbeelden van ontwerpen die je mooi vind of ontwerpen die in het verleden effectief gebleken zijn, zijn geweldig om toe te voegen aan je briefing.
Laat zien hoe de huidige visuele identiteit en visuele communicatie van jouw bedrijf is. Vertel ook of er dingen zijn die je echt niet mooi vind en waarom. Als je niet precies weet waarom je het niet mooi vind denk dan aan kleur, beeldgebruik, taalgebruik, typografie en het gevoel wat het ontwerp bij je oproept.

Probeer ruimdenkend te zijn en niet alleen naar concurrerende bedrijven te kijken. Als een cd-hoesje van je favoriete band, een flyer van een lokale ondernemer je inspireert of de visuele communicatie van een groot bedrijf aanspreekt neem deze dan op in de designbriefing.

Onthoud wel goed dat het slechts startpunten zijn en dat een professionele grafisch ontwerper nooit een ander ontwerp zal kopiëren, maar deze ideeën zal vertalen naar iets wat bij uw onderneming past.

Wil je meer weten over het opstellen van een briefing of ook pakkende visuele communicatie voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.