Bereik je horecaklanten tijdens Covid-19

Bereik je horecaklanten tijdens Covid-19

Nu de horeca sinds 15 maart, 18:00 uur op slot zit is het voor restauranthouders en andere horecaondernemers lastig geworden te blijven communiceren met (potentiële) klanten. Hoewel het voelt alsof de wereld momenteel stil staat is het juist belangrijk om te blijven communiceren met je klanten en te bouwen aan jouw merk. Er zijn nog mogelijkheden om zichtbaar te blijven. Hieronder 10 tips waardoor jouw communicatie en cashflow niet compleet hoeft op te drogen:

1. Laat je online zien
De meest voor de hand liggende communicatietool is natuurlijk Social Media. Nu een groot gedeelte van Nederland vanuit huis werkt zal er in menig huiskamer de social feeds net iets vaker bekeken worden. Maak hier slim gebruik van, richt je direct tot je klant met je boodschap. Er is wellicht geen beter moment om te bloggen, vloggen en mensen te inspireren. Doe dit onder andere met sterke beelden in jouw huisstijl om op te vallen. Ga ook vooral het gesprek aan en stel open vragen.

2. Ga naar je klanten toe
Tijdens deze crisis moeten we het aantal contactmomenten met elkaar zo minimaal mogelijk houden. Toch is het mogelijk om je klanten te bedienen. Zorg dat je een manier hebt waarop de drempel om te bestellen zo laag mogelijk is. Heb je zelf geen mogelijkheid om bestellingen te bezorgen denk dan eens na over platformen als Thuisbezorgd.nl of Deliveroo. Zij hebben de nodige maatregelen genomen om zonder besmettingsgevaar contactloos maaltijden te kunnen bezorgen. Het voordeel is dat je in jouw regio online zichtbaar bent en je zelf geen zorgen hoeft te maken over het bezorgen. Let wel op dat je bij deze platformen altijd betaald voor hun diensten. Je draagt een percentage af per bezorging, maar dat is altijd nog beter dan helemaal geen inkomsten!

3. Waar vind je jouw doelgroep?
Denk er eens over na hoe je jouw doelgroep nog meer in staat kunt stellen zo makkelijk mogelijk te bestellen. Zit jouw doelgroep veel op Whatsapp, Instagram of WeChat, maak het dan makkelijk om via deze weg te bestellen. Plaats foto’s van gerechten op Instagram en laat mensen via direct Messages deze gerechten bestellen. Maak bestellijsten en verspreid deze via WhatsApp of e-mail.

4. Haal je klanten naar jou
Afhalen mag nog steeds. Veel ondernemingen kiezen er dan ook voor om tijdelijk alleen afhalen mogelijk te maken. Zorg hierbij uiteraard voor zo min mogelijk contact. Zorg voor de mogelijkheid tot contactloos betalen en werk niet met contante betalingen. Creëer een uitgifteluik door het raam of de deur. Wees creatief en zorg voor zowel de veiligheid van de medewerkers en de klant.
Belangrijk is duidelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld een sterke poster of banner bij de ingang plaatsen met instructies.

5. Zorg dat je klanten terugkeren
Hoewel de regels natuurlijk streng zijn en zo veel mogelijk direct contact vermeden moet worden wil dit niet zeggen dat jij als onderneming niet kunt opvallen. Door net een stapje extra te doen val je op en zullen klanten sneller terugkomen voor meer!
Zorg ervoor dat jouw bezorg of afhaalmaaltijd er lekker uitziet en verpak de maaltijden met jouw zichtbare huisstijl. Dit hoeft overigens niet duur te zijn. Plak bijvoorbeeld een sticker met jouw logo op de verpakking of gebruik een stempel van jouw logo.
Daarnaast is het handig hier een uitnodigend afhaalmenu bij te geven. Grote kans dat klanten deze thuis bewaren en af en toe aan jouw onderneming herinnert worden. Als ze jou herinneren zullen ze zeker bij jou bestellen.
Naast een afhaalmenu kan je bijvoorbeeld ook een kortingscoupon bij de bestelling doen. Hoewel ondernemers natuurlijk nu liever geen korting geven kan dit een klant wel over de streep trekken om nog eens terug te komen. Een kleine korting kan hierbij al een heel groot verschil maken.

Er zijn nog meer manieren om op te vallen met drukwerk

6. Als je toch helemaal dicht gaat
Kies je er bewust voor de deuren te sluiten omdat je bijvoorbeeld de kwaliteit van je product niet kan waarborgen bij bezorging of afhalen of heb je hier gewoonweg de mogelijkheden niet voor. Roep jouw trouwe klanten dan op om alvast een reservering te plaatsen voor verder in het jaar.

7. Blijf niet stil zitten
Je hebt besloten om dicht te gaan, verblijft in quarantaine of er komen simpelweg weinig klanten, zit dan niet stil. Los van social media kan je jouw bedrijf alvast voorbereiden op de dag dat de deuren weer open mogen. Horecaondernemers zijn altijd druk en vinden het vaak lastig vooruit te kijken. Neem dus de rust om jouw bedrijf eens onder de loep te nemen. Wat kan je beter doen om weer te knallen en misschien je omzet te verhogen? Is jouw huisstijl nog up to date? Heeft het interieur zijn beste tijd gehad? Wil je nu toch eens die webshop beginnen of hoe gaat de nieuwe menukaart er uit zien? Investeer je tijd wijs en wees niet bang om naar de toekomst te kijken!

Lees hier of jouw huisstijl een update kan gebruiken?

Of hoe je meer omzet kunt generen met je menukaart, zodat je de tekorten binnenkort wellicht weer een beetje kan inhalen: 8 tips om meer omzet te genereren met je menukaart

8. Horeca Hulp initiatieven
Deze crisis ondergaan we met zijn allen en Nederland draagt de horeca een warm hart toe. Initiatieven als helpdehoreca.nl komen voort uit het gevoel dat we als Nederlanders de horeca waar mogelijk willen steunen. Houd dit soort initiatieven goed in de gaten en maak hier gebruik van.

9. Zoek hulp op andere platformen
Zoek steun op iets minder conventionele platformen, denk hierbij bijvoorbeeld aan Patreon. In de ‘Creators’ wereld is Patreon al langer een begrip, maar dit bied wellicht ook kansen voor jouw horecaonderneming. Patreon is een website waar mensen hun favoriete YouTuber, podcaster, muzikant enzovoort kunnen ondersteunen in het uiten van creativiteit. Als tegenprestatie kun je binnen Patreon verschillende beloningsniveau’s inrichten. Ik kan mij voorstellen dat nu iedereen veel thuis is, er veel behoefte is aan een uitlaatklep in de vorm van lekkere gerechten koken. Hoe leuk is het als je kunt mee-koken met de gerechten van jouw favoriete restaurant?! Combineer dit met het Patreon platform en ik zie kansen!

10. Wees creatief
Creativiteit en crisis zijn twee begrippen die bij elkaar horen. Je kunt je focussen op alles dat niet meer kan en bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt ook je energie steken in het vinden van creatieve oplossingen. Hoe kun jij als ondernemer binnen de huidige beperkingen alsnog jouw klant een unieke ervaring geven? Begin je bijvoorbeeld een Twittercafé of ga je op zaterdagavond live koken op Instagram? Stuur jij je klanten iedere week een kaartje? Of zorg je voor een tekenwedstrijd voor alle thuiszittende kinderen? The sky is the limit.

Wil je hulp bij het vinden van een creatieve oplossing voor jouw horecaonderneming? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.