De kracht van kleur

De kracht van kleur

De kracht van kleur wordt vaak onderschat. Het is een bekend gegeven dat kleuren van invloed kunnen zijn op onze gemoedstoestand. Je kan je er vrolijk of somber door voelen. Denk bijvoorbeeld aan vrolijk geel of aan een deprimerende grijze dag. Maar kleur heeft op veel meer dingen invloed. 

Waarom kleur onmisbaar is bij goede visuele communicatie

Kleur is het eerste wat (potentiële) klanten opmerken in een bedrijfslogo. Kleur kan gelijk een toon zetten. De kracht van kleur mag niet niet onderschat worden. Blauw zorgt bijvoorbeeld voor betrouwbaarheid, rijkheid en zakelijkheid, terwijl rood de aandacht trekt en vaak geassocieerd wordt met liefde, passie, woede en ook met voedsel. Dit zie je ook vaak terug bij fastfoodketens. Met felle kleuren en veel rood trekken zij de aandacht van de klant. Er zijn veel voorbeelden van fastfoodketens wiens omzet flink steeg na een kleurverandering.  

Door kleur slim in te zetten kan je rust creëren, mensen aanzetten tot actie of mensen inspireren. Bij marketing speelt kleur dus een belangrijke rol. Je kan hiermee inspelen op het onderbewustzijn van mensen. Bedrijven kunnen hierdoor op een visuele manier eigenschappen uitstralen. Denk bijvoorbeeld aan een jonge, frisse organisatie die ook zakelijkheid en betrouwbaarheid wilt bieden.

Door te spelen met de psychologische effecten van kleur kan je een doel behalen door het onderbewustzijn van de kijker aan te spreken. Kleur kan tot wel tachtig procent bijdragen aan de visuele identiteit van een merk.  

Een goed voorbeeld van de kracht van kleur is bijvoorbeeld T-mobile, die in 2007 de magenta van hun huisstijl claimde en liet registreren als merk. Deze specifieke kleur roze mag dan ook niet meer worden gebruikt door andere bedrijven. Iedere keer als je met de kleur geassocieerd wordt is de kans groot dat je gelijk aan T-mobile denkt. 

De betekenis van kleur kan overigens per cultuur verschillen. Waar wij rood over het algemeen op een positieve manier ervaren is dit in Afrika bijvoorbeeld de kleur van de dood. Het is dus belangrijk om hier altijd rekening mee te houden. Heb je een product dat je internationaal wilt verkopen, dan kan dit van groot belang zijn voor jouw bedrijf. Ook leeftijd, persoonlijkheid en geslacht spelen een grote rol. Hoe ouder iemand wordt, hoe donkerder hij dingen gaat zien. Door gebruik te maken van lichte kleuren zal je bij deze doelgroep dan ook beter opvallen. Je ziet het vaak ook aan de persoonlijkheid. Dit is vaak goed terug te zien in kleding van mensen. Mensen die veel donkere kleuren dragen willen over het algemeen serieus genomen worden of niet al te veel opvallen. Mensen die veel kleur dragen willen meer opvallen en komen opener over.

Kleur is dus echt een belangrijk gedeelte van een visuele identiteit.

Lees ook: Het belang van visuele communicatie voor jouw onderneming

Wil je weten wat de juiste kleuren zijn voor jouw bedrijf of wil je een professionele huisstijl laten ontwerpen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies. 

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.