Waarom het bepalen van een doelgroep belangrijk is voor jouw horecaonderneming

Waarom het bepalen van een doelgroep belangrijk is voor jouw horecaonderneming

Je wilt een restaurant, cafetaria, bed and breakfast, lunchzaak, bistro of een all-you-can-eat concept beginnen en wilt het juiste publiek aanspreken.
Een specifieke groep gasten die een aantal kenmerken gemeen heeft. Wat het bepalen van een doelgroep voor de horecasector tegelijkertijd lastig maakt, is dat je als horecaondernemer wilt dat iedereen zich welkom voelt in jouw zaak. En hoe kan je van te voren weten wie er allemaal binnen komen lopen?

Feit is dat je het van te voren niet 100% zeker zult weten wie er precies jouw zaak binnen zullen wandelen.
Toch is het goed om je van te voren te focussen op een bepaalde doelgroep zodat je deze ook gericht kunt bereiken.
Het niet bepalen van een duidelijke doelgroep bemoeilijkt het om te concurreren. Als je iedereen aan wilt spreken is het moeilijk om je te onderscheiden.
Als je weet wie je in jouw horecazaak wilt hebben, kan je hierop inspelen en hier ook je menukaart op afstemmen. Dat zorgt er ook voor dat je hierop kunt inkopen en op kunt anticiperen.

Lees ook: 8 tips om meer omzet te genereren met je menukaart

Door je producten en diensten af te stemmen op je doelgroep worden je kansen op succes het grootst. Een goede visuele identiteit of horeca huisstijl is daarom een must.

Lees ook: Het belang van visuele communicatie voor jouw onderneming

Om jouw doelgroep te bepalen kan je naar de volgende punten kijken. Probeer deze zo duidelijk mogelijk te krijgen en ga hierin grondig te werk:

1. Levensfase
In welke levensfase zitten je gasten? Wie wil je aanspreken? Ga je voor de jonge hippe creatievelingen, gezinnen met jonge kinderen, zakenlui die komen lunchen of dineren met hun klanten, studenten die voor een goede prijs komen of wil je juist toeristen aanspreken? Denk je dat jouw concept vooral mannen of vrouwen zal aanspreken en waarom?
Het is bijvoorbeeld bekend dat bier-en vleesrestaurants vooral mannen aanspreken en plekken waar je kan high-tea’en vooral bij de dames populair zijn. Echter kan het ook een keuze zijn om juist een bier-onderneming speciaal voor vrouwen te openen.

Daarnaast speelt ook het culinaire gedrag van de gasten een rol. Hoe zijn deze mensen opgevoed? Wordt er veel aandacht aan eten besteed?

2. Waar bevinden jouw gasten zich?
Vraag jezelf bijvoorbeeld waar jouw gasten vandaan komen? In welke stad of dorp wonen ze? Maar ook in welke wijk? Wonen ze juist in een volkswijk, de studentenbuurt, luxe appartementen of wonen ze in grote vrijstaande huizen aan de rand van de stad?
Bekijk ook of hier genoeg animo is voor een nieuwe onderneming.

3. Inkomen & opleiding
Op basis van deze gegevens kan je ook het besteedbaar inkomen en de opleiding bepalen. Het blijft natuurlijk schatten, want wat iemand voor opleiding heeft en of zij een hoog of laag inkomen hebben is niet altijd van de buitenkant af te lezen. Toch kan je er ruwweg vanuit gaan dat in de villa buurt vaak hogeropgeleide gezinnen wonen met een hoog inkomen.
Je kunt bijvoorbeeld ook aannemen dat een restaurant met een strakke pui, een luxe logo en menukaart ontwerp, witte tafelkleden en gedekte tafels met wijnglazen, een student waarschijnlijk niet zal aanspreken.

4. Levensstijl
Wat is de levensstijl van jouw toekomstige gasten? Wat zijn hun waarden, persoonlijkheid, idealen en hobbies? Hebben ze veel vrije tijd of juist niet? Zijn ze overdag aan het werk en alleen in het weekend thuis, drinken zij hun koffie graag buiten de deur, werken zij op een kantoor of zijn ze juist heel flexibel, hebben ze een auto of komen ze liever lopend of op de fiets? Probeer hierin zo specifiek en grondig mogelijk te werk te gaan. Kijk hierbij ook naar de mogelijkheden van jouw onderneming. Kan jouw onderneming en de eventueel al gekozen locatie hierop inspelen?

5. Motivatie
Waarom bezoeken jouw klanten een horecaonderneming? Is dit voor plezier, is het meer functioneel (bijvoorbeeld een snelle hap) of bijvoorbeeld voor zakelijke redenen. Denk aan een zakendiner of lunch of een vergadering? Heeft jouw horeca onderneming deze faciliteiten?

Probeer bij het bepalen van je doelgroep zo grondig mogelijk te zijn. Wil je meer weten over het effectief bereiken van jouw doelgroep of ben je opzoek naar een sterke en unieke visuele identiteit of horeca huisstijl?

Wil je meer weten over opvallen met drukwerk, de mogelijkheden of wil je drukwerk laten ontwerpen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.