Een goed menukaart ontwerp maak je zo

Een goed menukaart ontwerp maak je zo

Als horecaonderneming is de menukaart één van jouw belangrijkste tools om de klant aan te spreken. De hoofdproducten die je verkoopt zijn immers de gerechten en dranken die op de kaart terug komen. Op basis van de menukaart maken jouw klanten de keuze tot het gerecht dat zij zullen nemen.

Maar hoe kan je een menukaart optimaal ontwerpen terwijl je hier geen ervaring in hebt? Hier 3 simpele tips om mee aan de slag te gaan:

1. Overzicht
Het belangrijkste is dat de menu overzichtelijk is. Zorg voor een duidelijk en leesbaar font/lettertype op de juiste lettergrootte. Kleine letters lijken misschien mooi, maar als een menu niet goed leesbaar is, zullen veel klanten dit als onprettig ervaren. Zorg dat de teksten daarnaast goed uitgelijnd zijn zodat de gerechten en de bijbehorende prijzen duidelijk zijn. Klanten vinden het als zeer vervelend als zij de prijzen na moeten vragen. Lees daarna alles nog heel grondig na, spelfouten zijn zeer onprofessioneel.

Lees hier meer over een goed leesbare tekst: 5 basisprincipes voor een echt leesbare tekst

2. Beeldmateriaal
Gebruik op je menukaart ook beeldmateriaal. Fotografie van gerechten werkt natuurlijk goed. Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Zorg er wel voor dat de foto’s die je gebruikt overeenkomen met het echte gerecht. Het is toch een teleurstelling als de foto er veel beter uitziet dan wat er op je bord verschijnt. Als je geen plek hebt voor fotografie of als je hier niet voor kiest. Zorg dan dat de teksten goed en beeldend geschreven zijn. Jouw gasten moeten de gerechten kunnen visualiseren

3. Herkenbare stijl
Doe uiteraard inspiratie op voor jouw menu, maar zorg dat hij helemaal bij jouw onderneming past. Jouw menukaart moet een verlengde zijn van de visuele identiteit of horeca huisstijl van jouw onderneming. Je wilt dat de menukaart de sfeer van jouw onderneming en het gevoel van de gerechten goed weergeeft. Heb je een fastfood restaurant dan past een statige menukaart niet bij jouw onderneming.

Heb je een sterrenrestaurant dan is het menu op een wegwerp placemat misschien niet voor jou. Niet alleen het design, maar ook het materiaalgebruik heeft veel invloed op de uitstraling en beleving van een menu. Zorg dat je gebruikt maakt van duurzame materialen als je langer dan met een menukaart wilt doen.

Lees ook: Het belang van visuele communicatie voor jouw onderneming en
Het belang van een goede huisstijl voor een onderneming

Heb je nog vragen over het ontwerp van jouw menukaart? Of wil je dat wij een sterk en pakkend ontwerp voor je menukaart maken? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.