Hoe bedenk je een goede naam voor je horecaonderneming?

Hoe bedenk je een goede naam voor je horecaonderneming?

Bij een goede horecaonderneming hoort natuurlijk ook een sterke bedrijfsnaam. En waar je vroeger gewoon koos voor je naam en/of achternaam, moet je nu vaak een stuk creatiever zijn om op te vallen. Maar hoe bedenk je een goede naam? Hier een aantal tips die je kunnen helpen:

1. Houd het persoonlijk
Er is niks moeilijker dan een naam voor je eigen horecaonderneming verzinnen (anders zou je deze tips waarschijnlijk ook niet zo aandachtig doorlezen). Toch ben jij degene die dit bedrijf van binnen en van buiten kent en je weet wat het je heeft gekost om de onderneming te starten. Jij kent de ziel van jouw horeca-onderneming het beste. Als je de ziel van jouw bedrijf een naam weet te geven, dan kan je dit ook uitstralen naar jouw klanten.
Hier omheen kan de huisstijl gecreëerd worden en je verhaal kan geprojecteerd worden op jouw off- en online media.

2. Duidelijkheid
Een duidelijke naam is van groot belang. Dit wilt overigens niet zeggen dat het kort en bondig moet zijn, maar het moet wat zeggen over het bedrijf. Vergeet hierbij niet om creatief te zijn.

3. Emotie
Eigenlijk geldt het voor alle uitingen van je merk. Emotie is goed! Roept je naam emotie op dan heb je de aandacht van jouw (potentiële) klant al te pakken. Humor is een aanrader.

4. Laat je niet beïnvloeden door trends
Ook in bedrijfsnamen zie je veel trends. In de 80’s was het bijvoorbeeld hip om veel afkortingen en hoofdletters te gebruiken. En in de 00’s was het hip om cijfers te gebruiken als Xs4All of N8werk.
Daarna werden in Nederland de korte woorden als Hip, Lauw, Gers of Keet. Dan passeerde we een paar jaar geleden de oud-Hollandse namen als Greetje, Keet of Bregje. Ook namen die industrieel zijn waren trendy: ‘De Kookfabriek, Het Ketelhuis of Loods5’ zijn goede voorbeelden.

Er is natuurlijk helemaal niks met deze bedrijfsnamen, maar het is nooit handig om te veel mee te gaan met trends, want trends veranderen. En ben je dan nog wel zo blij met je gekozen naam als deze niet meer in de mode is?

Lees ook: Hoe je zorgt dat klanten jouw horecaonderneming binnen stappen

5. Tijdloos is goed
Trendy of niet maar vind je de naam over 10 jaar ook nog leuk? Een goede voorbeeld is de naam Nasty Gal. Nasty Gal werd opgericht door Sophia Amuruso als een Ebay shop die vintage kledingstukken verkocht. Zij had toen echter nooit verwacht daar haar bedrijf zou uitgroeien tot een miljoenenbedrijf. Hoewel de naam zeer herkenbaar is en het voor haar goed heeft uitgepakt, heeft zij in diverse interviews toegegeven dat ze af en toe nog baalt van de naamkeuze.

6. Sluit de naam aan bij jouw doelgroep
Hoewel een naam bij jouw als ondernemer en jouw horecaonderneming moet passen, is het natuurlijk fijn als de naam jouw doelgroep ook aanspreekt. Ben je een kroeg dan kan kies je een andere naam dan als je een sterrenrestaurant begint.

Hoe je jouw doelgroep kunt bepalen voor jouw horecaonderneming lees je hier.

7. Internationale groei
Ben je van plan om een onderneming nu of in de toekomst in het buitenland te starten let dan goed op of de naam in deze taal goed uit te spreken is. Je kan je voorstellen dat typisch Nederlandse woorden voor de gemiddelde buitenlander erg moeilijk is om uit te spreken. Daarnaast is het verstandig uit te zoeken of je naam in de landen waar je jouw bedrijf wilt vestigen of uitbreiden ook cultureel geaccepteerd zal worden (zie bijvoorbeeld bovenstaand Nasty Gal). Kies dus voor een internationale naam, maar vergeet geen onderzoek te doen naar de culturele betekenis.

8. Wees niet te specifiek
Het kan heel handig zijn om die duidelijke naam te hebben die ook nog eens een vrij online domein heeft. Denk bijvoorbeeld aan 123inkt.nl. Handig, makkelijk te onthouden en goed online vindbaar, maar wat als ze naast inkt ook andere producten willen verkopen? Bedenk je echter wel dat het zo kan zijn dat je werkzaamheden met de tijd veranderen of kunnen uitbreiden.

9. Maak het niet te ingewikkeld
Naast dat de naam voor jouw horecaonderming goed te onthouden moet zijn, moet hij ook makkelijk te schrijven zijn. Creativiteit (ook in schrijfwijze) is belangrijk, maar ga hier niet mee over de top. Voorkom verwarring en zorg wel dat klanten jouw horecaonderneming kunnen vinden.

10. Last but not least
Vergeet natuurlijk niet je naam even goed te checken. Zijn de gewenste domeinnaam beschikbaar, bestaat deze naam al en lijkt het op een naam die concurrent al gebruikt?

Wil je hulp met het verzinnen van een goede naam voor jouw onderneming? Ben je opzoek naar pakkende visuele communicatie voor jouw bedrijf of wil je meer weten over het belang van visuele communicatie voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.