Hoe kan je jouw doelgroep bepalen?

Hoe kan je jouw doelgroep bepalen?

Veel mensen vinden het kiezen van een doelgroep erg moeilijk, maar het bepalen van een duidelijke doelgroep is cruciaal voor jouw bedrijf.

In deze blog vind je 5 stappen om jouw doelgroep te bepalen.

Er zijn verschillende redenen die ondernemers tegen houden om een duidelijke doelgroep te kiezen:
– Ze denken dat het saai gaat worden om op één doelgroep te focussen.
– Ze denken dat door voor een bepaalde doelgroep te kiezen een andere zullen verliezen.
– Ze willen de ervaring en kennis die ze met betrekking tot andere doelgroepen hebben, niet zomaar weggooien.

Ik denk echter dat dit niet waar is en dat dit niet de juiste motieven zijn om geen doelgroep te kiezen. Als je geen duidelijke doelgroep kiest betekent dit dat je niet op je klant gericht bent maar op jezelf. En je klanten voelen dit aan. Volledige dienstbaarheid en het wegcijferen van je egobelangen zijn belangrijk voor je succes.

Het is dus belangrijk om een doelgroep te bepalen. Stel om te beginnen jezelf deze 5 vragen en je hebt een duidelijk beeld van jouw prospect en klanten:

1. Wie is je doelgroep?
Wat is hun geslacht, leeftijd, burgerlijke status, inkomen en opleidingsniveau? Zijn ze getrouwd en hebben ze 2 hoge inkomens, of zijn het alleenstaande ouderen met een klein pensioen. Hebben deze mensen behoefte aan mijn producten of diensten? Zoek altijd naar de groep die daadwerkelijk behoefte heeft aan jouw producten en diensten.

En gezien je de hele dag met deze mensen zult werken kan je jezelf afvragen met welke mensen jij het liefst wilt helpen.

2. Wat is hun levensstijl?
Denk aan de klant die jij probeert te bereiken, wat zijn zijn of haar waarden, persoonlijkheid, idealen en hobbies? Denk aan hun gedrag en gedachtepatronen. Deze vragen betreffen individuen, maar helpen ook je markt te bepalen. Als je snoep verkoopt, dan is je ideale klant waarschijnlijk geen 85 jaar oud vrouwtje die slecht ter been is.

3. Waar zijn je klanten?
Locatie is belangrijk. Maar denk ook aan waar ze hun informatie vandaan halen en hun tijd doorbrengen. Hoe reizen ze naar hun werk? Waar gaan ze heen voor ontspanning en op welke tijden? Waar wonen jouw klanten? Zijn het vooral lokale mensen of toeristen? Je wilt hen bereiken, dus is het belangrijk te weten waar ze zijn.

4. Waar zoeken jouw klanten naar?
Gebruik deze vraag om te analyseren of jouw onderneming aansluit met wat zij willen en nodig hebben. Het antwoord helpt je ook om je onderneming verder te ontwikkelen. Als je weet wat je markt wilt, kun je met je markt mee veranderen.

5. Ontwikkel een strategie
Nu je weet wat hun levensstijl is en wat ze willen, kun je een strategie ontwikkelen om je onderneming te promoten. Bedenk hoe je jouw doelgroep het beste kan bereiken. Voor deze laatste stap kan je het beste advies inwinnen van een goede grafisch ontwerper. Zij kunnen jouw boodschap visueel maken en aantrekkelijk maken voor jouw doelgroep.

Lees ook:
Hoe kies ik een grafisch ontwerper
3 tips voor een krachtig en doeltreffend beeld
Het belang van goede visuele communicatie voor jouw onderneming

Nog een laatste tip
Zorg hoe dan ook dat je jouw doelgroep makkelijk kan bereiken. Je bespaart jezelf veel gedoe als je jouw doelgroep regelmatig kunt ontmoeten.

Kiezen voor een duidelijk omschreven doelgroep maakt je onderneming dus effectiever, efficiënter en aantrekkelijker. Je bereikt een status van exclusiviteit, kunt een hogere prijs gaan vragen en dus meer gaan verdienen.

Wil je meer weten over het effectief bereiken van jouw doelgroep? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.