Hoe kies ik een grafisch ontwerper?

Hoe kies ik een grafisch ontwerper?

Je bent net een onderneming gestart en hebt hiervoor een huisstijl nodig of je hebt al een huisstijl maar je zoekt een grafisch ontwerper die voor jou de interne visuele communicatie kan aanpakken. Je bent opzoek naar een goede grafisch ontwerper om jou hierbij te helpen. Kies je voor een groot communicatiebureau of een klein grafisch ontwerp bureau? Hoe vind je de grafisch ontwerper die bij je past?

Tegenwoordig is het makkelijk om door internet een hele lijst met grafisch ontwerpers te vinden. Maar hoe scheidt je het kaf van het koren en kan je een grafisch ontwerpbureau vinden dat bij jou past?

1. Vraag het aan je netwerk
Het werkt altijd goed om in je netwerk rond te vragen. Wellicht zijn er andere ondernemers in je omgeving die met grafisch ontwerpers hebben samengewerkt. Zij kunnen je dan vertellen hoe dit bevallen is. Let op: neem alle tips mee, maar ga altijd op je eigen intuïtie af, misschien is het niet helemaal de kwaliteit of de stijl die je zoekt.

2. Google
Ken je niemand die gebruik heeft gemaakt van grafisch ontwerpers probeer het dan eens via internet. Gebruik hierbij zoektermen die voor jou relevant zijn. Woon je bijvoorbeeld in Rotterdam en vind je het prettig om met ontwerpers te werken bij jou in de buurt zoek dan bijvoorbeeld op ‘grafisch ontwerp Rotterdam’, ‘visuele communicatie Rotterdam’, ’grafisch ontwerper Rotterdam’ of ‘grafisch vormgever Rotterdam’. Of zoek je naar een bedrijf gespecialiseerd in horeca marketing, zoek dan eens op: ‘restaurant marketing’, ‘restaurant huisstijl’ of ‘horeca marketing’.
Probeer het aantal resultaten in ieder geval te verkleinen, zodat je een selectie kan maken van de bureaus die jou aanspreken.

3. Bekijk het portfolio van de grafisch ontwerper
Heb je eenmaal een selectie gemaakt van een aantal bureaus bekijk dan het portfolio. Bijna alle grafisch ontwerpers hebben een online portfolio wat ervoor zorgt dat je gelijk een indruk krijgt van het bedrijf.
Let bij het bekijken van een website of portfolio op de volgende dingen:
Staat er veel werk op de website? Zijn de opdrachten divers of juist heel eentonig? Zijn het kleine opdrachten zoals enkel flyers of juist uitgebreide opdrachten als huisstijl en campagnes? Het aller belangrijkste is, spreekt het werk je aan? Een grafisch ontwerper of studio heeft vaak een eigen stijl. Als deze stijl je niet aanspreekt is dit misschien niet het juiste bureau voor jou. Het zou immers zonde zijn als je niet het resultaat krijgt wat je zoekt.

Kijk ook naar de website zelf. Werkt deze goed, ziet deze er professioneel uit en is deze visueel aantrekkelijk. Een grafisch ontwerper zonder goede website geeft natuurlijk geen goed visitekaartje af, want als hij dit niet voor zichzelf op orde heeft hoe kan dit er dan voor jou uitzien. Toch kan het zijn dat een ontwerper bezig is met een nieuwe site of het simpelweg te druk heeft.

4. De eerste indruk
Neem contact op met de grafisch ontwerper die je aanspreekt. Vertel hier je wensen en vraag naar de werkwijze van de ontwerper. Voor een nog beter beeld is het verstandig een kennismakingsgesprek in te plannen.

5. Prijs
Uiteraard heeft iedereen een budget. Grafisch ontwerpers zijn er in heel veel soorten en maten en er is veel prijsverschil en hierdoor ook veel kwaliteitsverschil. Uiteraard kan een goedkoop ontwerp prima zijn, maar het kan ook zijn uitwerking hebben op het resultaat. Een ontwerper met een zeer laag bedrag kan immers ook veel minder tijd besteden aan een ontwerp. Ga op je gevoel af en kijk goed naar de kwaliteit van het werk. Uiteindelijk is goedkoop vaak duurkoop. Mocht de offerte van de ontwerper dus te hoog zijn vraag hem of haar wat hij dan wel voor jou kan betekenen binnen jouw beschikbare budget.

Meer weten over het belang van goede visuele communicatie voor uw bedrijf lees dan deze gerelateerde artikelen:
Het belang van visuele communicatie voor jouw onderneming
Het belang van een goede huisstijl voor een onderneming

Voor vragen of wil je kennis maken met één van onze experts neem contact met ons op.

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.