Moet ik het font aanschaffen dat mijn grafisch ontwerper heeft uitgekozen?

Moet ik het font aanschaffen dat mijn grafisch ontwerper heeft uitgekozen?

Het gebruiken van goede typografie voor een visueel ontwerp is van essentieel belang.
Typografie is de kunst van het vormgeven, het zetten en plaatsen van tekst, zowel voor functionele als esthetische doeleinden. Het belang van goede typografie voor een huisstijl of andere visuele communicatie mag niet onderschat worden. Een grafisch ontwerper moet over de licenties beschikken van alle fonts die hij of zij gebruikt.

Lees hier meer over: 5 basisprincipes voor een écht leesbare tekst

Maar hoe werkt het precies met de licenties voor deze fonts? De vraag luidt dan ook vaak: ‘Moet ik het font aanschaffen die mijn grafisch ontwerper heeft gekozen?’.

Je kan licenties voor fonts kopen bij grote bedrijven als Fontshop en Myfont, maar er zijn ook veel kleine zelfstandigen die fonts ontwerpen en verkopen. Maar hoe werkt het precies?

Licenties
Tenzij je een font exclusief laat ontwerpen is het niet mogelijk om een font exclusief te kopen. Voor het gebruiken van een font koop je een licentie voor beperkt gebruik van het font. Deze licentie is gebaseerd op het aantal computers waarop het font geïnstalleerd wordt.

De meeste licenties staan het niet toe dat je deze doorstuurt naar derden. Maar waar de één het toelaat om fonts mee te leveren richting drukker (op voorwaarde dat die onmiddellijk na gebruik gewist worden), is de ander superstreng en mag je hun fonts niet eens embedden (Font embedding is de opname van font bestanden in een digitaal document) in een PDF.

Andere gebruikers moeten dan over een eigen licentie voor gebruik van het font beschikken. Een grafisch ontwerper mag de aangekochte fonts dus niet overhandigen aan klanten. Er moet altijd een eigen licentie worden aangekocht.

De meeste bedrijven die fontlicenties verkopen staan toe dat fonts in documenten voor privé of zakelijk gebruikt worden. Je mag het font dan alleen bekijken en uitprinten en dus niet zelf gebruiken in bijvoorbeeld nieuwsbrieven, magazines en andere visuele communicatie uitingen binnen het bedrijf. Om fonts te gebruiken en te bewerken voor commerciële doeleinden moet hiervoor een eigen aanvullende licentie worden gekocht.

Fonts mogen niet zonder toestemming bewerkt worden en doorgegeven aan derden.
Een koper van een font kan aansprakelijk worden gesteld voor het verspreiden van een font zonder licentie.

Het klinkt allemaal heel erg ingewikkeld, maar kort gezegd is er eigenlijk altijd een eigen licentie nodig voor het font indien deze in de organisatie ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor interne en externe visuele communicatie.

Wil je weten over fonts voor jouw bedrijf of wil je een professionele huisstijl laten ontwerpen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.