Waarom is het kiezen van een duidelijke doelgroep belangrijk voor je bedrijf?

Waarom is het kiezen van een duidelijke doelgroep belangrijk voor je bedrijf?

Veel ondernemers zijn erg vaag over de doelgroep waar zij zich op richten. Ze verlenen hun diensten aan iedereen die hen maar nodig heeft. Hun klanten zijn bijvoorbeeld grote en kleine bedrijven, particulieren en bedrijven, ouderen en jongeren. Waarom zouden zij zich immers op slechts één doelgroep richten? Als je je op iedereen richt is de kans groter dat je iemand vind die jouw product of dienst af wilt nemen.

Toch is dit niet helemaal correct. Het kiezen van een duidelijk omschreven doelgroep voor jouw onderneming is veel slimmer en kan jouw succes in grote mate vergroten. Als je namelijk zelf niet weet voor wie jouw product of dienst bedoeld is, zal bijna niemand zich aangesproken voelen om het te kopen of af te nemen.

Grote bedrijven als bijvoorbeeld Coca Cola hebben enorme marketing budgetten en kunnen dus iedereen bereiken die ze willen. Toch kiezen ze voor een duidelijke doelgroep. Coca-Cola Light is bijvoorbeeld gericht op vrouwen en Coca-Cola Zero Sugar (wat nagenoeg hetzelfde product is) is gericht op mannen.

Waarom is het kiezen van een duidelijke doelgroep belangrijk voor je bedrijf?

Marketing draait om goede en effectieve communicatie.
Je weet precies waar jouw bedrijf voor staat en wat je aan jouw klanten aan wilt bieden. Je wilt bereiken dat klanten op een bepaalde manier over je gaan denken en dat ze overgaan tot actie (Je probeert er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ze contact met je opnemen of een reservering plaatsen). Maar dit kan je alleen maar goed doen als je weet tegen wie je het precies hebt. Als je weet wie je wilt bereiken kan je de taal van de klant spreken en kan je inspelen op wat hem of haar bezighoudt.

Je klanten voelen zich speciaal
Voor potentiële klanten wordt je veel aantrekkelijker als zij het gevoel hebben dat jij er speciaal voor hen bent. Denk bijvoorbeeld aan een wijnspeciaalzaak. Als wijnliefhebber is het prettiger om hier een goede wijn uit te zoeken dan bij een grote supermarktketen. Waar je bij de wijnspeciaalzaak het gevoel hebt dat je een goede kwaliteit en gedegen advies krijgt zal je bij de supermarkt niet snel het zelfde gevoel krijgen.

Als je weet waar je moet zijn kan je meer klanten bereiken
Als je een duidelijke doelgroep hebt wordt het duidelijker waar je jouw doelgroep kan vinden. Als je weet waar jouw potentiële klanten zich bevinden en wat ze lezen kan je je meer op hen focussen. Je hoeft je niet bezig te houden met iedereen. Op deze manier kan je jouw energie optimaal gebruiken en bespaar je veel tijd en geld.

Je marketing wordt goedkoper
Als je iedereen wilt bereiken moet je ook grote en dure acties doen. Denk bijvoorbeeld aan adverteren in landelijke kranten. Door lokaler te kijken en je te richten op een bepaalde doelgroep en kan je bijvoorbeeld gerichte blogs schrijven of presentaties en lezingen geven. Deze kosten weinig en kunnen super effectief zijn!

Lees hier: Hoe kan je jouw doelgroep bepalen?

Durf dus te kiezen en het zal zijn vruchten afwerpen! Wil je meer weten over het effectief bereiken van jouw doelgroep? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M