Neem contact met ons op
info@mixusstudio.com

 

010 – 760 35 68

5 tips voor een leesbare tekst

 5 Essentiële typografische tips voor jouw onderneming!

Veel mensen zullen het herkennen: je hebt een tekst getypt in Word en kiest aan het eind snel voor een simpele Arial in tekstgrootte 12. Maar is dat wel de juiste aanpak? Vaak wordt veel tijd besteed aan het schrijven van een tekst, maar wordt de opmaak snel afgehandeld. Hoewel je tijdens het lezen van een tekst niet vaak let op het lettertype, is typografie cruciaal voor de leesbaarheid en visuele aantrekkelijkheid van een pagina. Als de typografie klopt, neemt de lezer de tekst beter op.

Hier zijn 5 tips die daarbij kunnen helpen:

1. Keuze van het Font

Het kiezen van het juiste lettertype is essentieel. Het lettertype zegt veel over de tekst. Bij serieuze teksten zoals onderzoeken is het aan te raden om niet te kiezen voor te eigenzinnige fonts en illustratieve koppen. Houd het simpel en je bent al een heel eind op de juiste weg. Wil je meer weten over het aanschaffen van specifieke fonts? Lees dan dit artikel: “Moet ik het font aanschaffen dat mijn grafisch ontwerper heeft gekozen?”

2. Balans

De balans op een pagina is van groot belang. Typografie bepaalt of de lezer jouw tekst daadwerkelijk opneemt. Je kunt nog zo’n goede inhoud hebben, maar als de tekst moeilijk leesbaar is of de zinnen te lang zijn, bereik je de lezer niet effectief. Zorg voor voldoende contrast en witruimte op de pagina. Let hierbij ook op de interlinie (afstand tussen de regels) en de spatiëring (afstand tussen de letters). Goede visuele communicatie is cruciaal; lees hier meer over in dit artikel: “Het Belang van Visuele Communicatie voor Jouw Onderneming”.

3. Bepaal Je Doelgroep

Voor wie heb je de tekst geschreven? Houd rekening met het feit dat laaggeschoolden, kinderen en ouderen de voorkeur geven aan grotere letters. Mensen met een hoge opleiding nemen een tekst met kleinere letters vaak serieuzer.

4. Schreefletters en Schreefloze Letters

Er is een verschil tussen schreefletters en schreefloze letters. Schreefletters hebben schreven, waardoor ze onderling meer onderscheidend zijn en sneller worden herkend door lezers. Hoewel veel mensen denken dat schreefletters vooral geschikt zijn voor drukwerk en schreefloze letters voor digitale media, is dat al lang niet meer het geval. Het kan ook heel goed werken om een schreefloos lettertype te gebruiken voor drukwerk. Kijk vooral naar je doelgroep. Schreefletters werken ook goed online; de resolutie van beeldschermen is tegenwoordig zo goed dat complexe schreefletters geen probleem meer zijn.

5. Welk Communicatiemiddel Gebruik Je?

Welk medium ga je gebruiken voor de tekst? Een poster, een artikel in een magazine, een flyer of een meeslepende roman? Jouw tekst moet een boodschap overbrengen. Een poster met te veel kleine tekst communiceert niet goed omdat je niet in één oogopslag kunt zien waar de poster over gaat.

Met deze tips zal jouw tekst zijn doel beter bereiken. Wil je meer advies over typografie of kunnen wij je helpen bij het communiceren van jouw boodschap? Neem dan contact met ons op.