8 tips om meer omzet te genereren met je menukaart

8 tips om meer omzet te genereren met je menukaart

We werken al jaren voor de horecasector en hebben veel mooie projecten mogen doen voor verschillende ondernemingen. Een ding dat bijna alle horecaondernemingen gemeen hebben is een menukaart. Een horeca menu is echter meer dan een stukje papier waar de gerechten op staan. Deze kaart kan ook echt zorgen voor omzetverhoging en bijdragen aan de beleving van je onderneming.

Lees ook over:

Het belang van een goede huisstijl voor een onderneming

Het belang van visuele communicatie voor jouw onderneming

Volg deze 8 tips om meer omzet te genereren met je menukaart:

1. Ken je doelgroep
Een goede doelgroep versterkt je positie als bedrijf. Als je weet wie je moet aanspreken kan je alles in je onderneming op de wensen en behoeften van je doelgroep richten. Zo ook je menukaart, bedenk wat deze mensen aan zou trekken om iets bij jou te kopen.

2. Overzicht en leesbaarheid
Je kent ze wel die overvolle menukaarten waardoor je door de bomen het bos niet meer kan zien. Het geeft de klant enorme keuzestress. De gast besteedt gemiddeld 109 seconden aan een menukaart. Zorg ervoor dat alles binnen deze tijd leesbaar is. Zorg dus dat er niet te veel gerechten op je horeca menu staan. Ga uit van gemiddeld 10 voorgerechten, 10 nagerechten en 6 bijgerechten.
Zorg daarnaast voor een overzichtelijke kaart. Het is belangrijk dat de gast alle menu items tegelijk kan zien. Gebruik bij voorkeur één pagina en maximaal een drieluik. Categoriseer de gerechten en let op leesbare typografie. Komen er veel ouderen in je restaurant? Zorg dan dat de tekst niet te klein is en voldoende contrast met de achtergrond bevat.

3. Visuele beleving
De beleving van jouw restaurant is belangrijk. Stel dat er 80 hamburgertenten in de buurt zijn, dan is het de uitdaging om er met jouw hamburgertent uit te springen. Met een onderscheidend huisstijl ontwerp voor jouw horecazaak maak je al een stap in de goede richting. Zorg dat alles hierin wordt meegenomen. Van de aankleding tot de muziek, tot de uitstraling van de menukaart. Stem alles op elkaar af en de beleving voor de klant wordt alleen maar beter. Vertel op jouw menukaart bijvoorbeeld in het kort over de gedachte achter jouw restaurant en de passie voor je bedrijf. Zorg ervoor dat mensen zich met jou verbonden voelen. Probeer ervoor te zorgen dat mensen over je restaurant gaan praten. Bedenk dus een leuke kaart waar je gasten het de volgende dag nog over hebben.

4. Een goede opmaak voor meer omzet
De opmaak van het horeca menu kan ook zorgen dat de omzet verbeterd. Zet de prijzen van je menu bijvoorbeeld niet in een rechte lijn of in een aparte kolom. De gast gaat minder op de prijs letten als het bedrag vlak achter de omschrijving staat. Een euroteken voor of achter het bedrag schrikt de gasten onbewust af. Gebruik dus alleen cijfers om de prijzen aan te duiden. Dan kiezen de klanten gewoon wat ze lekker vinden. Zet ook de gerechten met de grootste marge boven en onderaan de kaart want deze gerechten worden het meest besteld.

Vermeld tevens ingrediënten waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. De acht grootste allergieën zijn noten, pinda’s, melk, tarwe, eieren, vis, schaaldieren en soja. Het komt gastvrij over als je deze allergieën benoemd op je menukaart.

5. Afbeeldingen
Afbeeldingen van bijvoorbeeld een boerderij, wijngaard waar druiven groeien, kunnen zorgen voor een omzetstijging van ongeveer 20%. Appetijtelijke foto’s van gerechten zorgen ervoor dat bezoekers meer bestellen en sneller iets durven te proberen.

6. Aparte dessertkaart
Maak een aparte kaart voor de desserts. Een verlangen naar een specifiek dessert kan er namelijk voor zorgen dat de gast geen voorgerecht bestelt. Een aparte dessertkaart maakt de kans groter dat een gast een voor-, hoofd- en nagerecht bestelt.

7. Schrijfwijze
Gebruik beeldende woorden bij de omschrijving van de menukeuzes. Wanneer er op een restaurant menu gebruikt wordt gemaakt van beeldende teksten beïnvloed dit de omzet met wel 30%! Woorden zoals: sappig, huisgemaakt en fris zijn voorbeelden van beeldende teksten. Klanten kunnen zich inbeelden hoe het gerecht zal smaken en al wegdromen bij de gedachten aan het gerecht. Plaats deze woorden niet bij al de gerechten, maar alleen bij de gerechten die je graag wilt verkopen of die een hoge marge hebben.

8. Bedrukken
Menukaarten laten drukken op mooi materiaal is van groot belang. Zorg dat het een materiaal is dat stevig is en het ontwerp van de menukaart versterkt. Er bestaan speciale papiersoorten die niet scheuren en langer meegaan dan reguliere papiersoorten. Mocht je toch kiezen voor een dunnere papiersoort zorg dan dat je genoeg menukaarten hebt. Als een menukaart na gebruik vies of gescheurd is kan je deze vervangen voor een nieuwe.

Wilt u ook een mooie en effectieve menukaart laten ontwerpen of meer weten over horeca marketing? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.