Neem contact met ons op
info@mixusstudio.com

 

010 – 760 35 68

Moet Ik het Font Aanschaffen dat Mijn Grafisch Ontwerper Heeft Uitgekozen?

Goede typografie is van essentieel belang voor elk visueel ontwerp. Typografie, de kunst van het vormgeven, zetten en plaatsen van tekst, dient zowel functionele als esthetische doeleinden. Het belang van goede typografie voor een huisstijl of andere visuele communicatie mag niet worden onderschat. Een grafisch ontwerper moet beschikken over de juiste licenties voor alle gebruikte fonts.

Maar hoe zit het precies met de licenties voor deze fonts? De vraag luidt vaak: ‘Moet ik het font aanschaffen dat mijn grafisch ontwerper heeft gekozen?’

Licenties:

Tenzij je een font exclusief laat ontwerpen, is het niet mogelijk om een font exclusief te kopen. Bij het gebruiken van een font koop je een licentie voor beperkt gebruik van het font, gebaseerd op het aantal computers waarop het font geïnstalleerd wordt.

De meeste licenties staan niet toe dat je fonts doorstuurt naar derden. Sommige staan toe dat fonts meegeleverd worden richting drukker, mits deze na gebruik verwijderd worden. Anderen zijn strenger en staan het embedden van fonts in een PDF niet toe.

Gebruik van Fonts:

Andere gebruikers moeten een eigen licentie hebben voor het gebruik van het font. Een grafisch ontwerper mag aangekochte fonts dus niet doorgeven aan klanten; er moet altijd een eigen licentie aangekocht worden.

De meeste bedrijven die fontlicenties verkopen, staan toe dat fonts gebruikt worden voor privé of zakelijk gebruik, maar niet voor commerciële doeleinden zonder aanvullende licentie.

Belangrijk om te weten:

Fonts mogen niet zonder toestemming bewerkt worden en doorgegeven worden aan derden. Een koper van een font kan aansprakelijk worden gesteld voor het verspreiden van een font zonder licentie.

In essentie is er altijd een eigen licentie nodig voor het font, indien deze daadwerkelijk gebruikt wordt voor interne en externe visuele communicatie binnen de organisatie.

Wil je meer weten over fonts voor jouw bedrijf of wil je een professionele huisstijl laten ontwerpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies.