Opvallen met drukwerk!

Opvallen met drukwerk!

Je zal misschien denken: ‘is drukwerk niet een beetje ouderwets?’ Het tegendeel is waar je kunt juist heel goed opvallen met drukwerk! Met drukwerk kan je je juist onderscheiden van je concurrent en daarnaast versterken offline en online media elkaar. Andere redenen om voor drukwerk te kiezen is dat er minder afleiding is bij gedrukte media, waardoor de volle aandacht gevestigd is op jouw gedrukte media.

Daarnaast worden de zintuigen geprikkeld door drukwerk. Je wilt voelen, het vasthouden. Bewezen is dat een campagne gemiddeld 20% meer resultaat heeft wanneer er gebruik wordt gemaakt van gedrukte media. Veel mensen vinden drukwerk ook persoonlijker en betrouwbaarder overkomen. En het gebruiksgemak ligt voor velen hoger dan bij digitale media. Je kunt dus echt opvallen met drukwerk!

Lees ook: Het belang van goede visuele communicatie voor jouw onderneming

Wat is drukken?

Drukken is een fenomeen dat we al tegen komen in de oudheid. Dit wordt onder andere bewezen door vonsten van rolcilinders in Mesopotamië. De rolcilinders waren gegraveerd met afbeeldingen en spijkerschrift in spiegelbeeld.

Vanaf het jaar 1000 werden er in Europa boeken gedrukt door middel van de blokdruk. Vanaf dit punt hebben de druktechnieken zich verder ontwikkeld tot de druktechnieken die we vandaag de dag kennen. Hoogdruk, vlakdruk, diepdruk, doordruk en giclee zijn hier voorbeelden van, maar wij houden ons vooral bezig met offset en digitaal drukken.

Lees hier meer over opvallen met drukwerk:

Soorten drukwerk
Drukwerk komt in vele soorten en maten en kan van groot belang zijn voor jouw onderneming. Als je gaat bedenken wat voor soort drukwerk bij jouw onderneming past, is het belangrijk om je doelgroep in gedachte te houden en te bedenken wat je je doelgroep wilt vertellen.

Hoe ga je deze boodschap overbrengen? Op wat voor manieren kan je de doelgroep prikkelen en opvallen met drukwerk?

Visitekaartje
Een visitekaartje is onderdeel van de huisstijl van een onderneming en is bijna onmisbaar. Het is fijn iets fysieks achter te kunnen laten na een presentatie of bij potentiële klanten. Dit geeft mensen de mogelijkheid om er nog even naar te kunnen kijken en jouw gegevens te bewaren.

Een visitekaartje is dus vaak een eerste indruk van jouw bedrijf. Om op te vallen tussen de concurrentie is een uniek vormgegeven visitekaartje belangrijk. Welke indruk wil jij achter laten bij de mensen die jouw kaartje ontvangen?

Briefpapier en enveloppen
Dit kunnen beiden onderdelen zijn van een huisstijl. Belangrijk bij briefpapier en enveloppen, is om het simpel te houden, zodat de informatie erop goed zichtbaar is en er niet te veel afleidingen zijn. Bij het ontwerpen van briefpapier moet er genoeg ruimte overgelaten worden om de informatie kwijt te kunnen.

Posters
Als je over straat loopt is de kans groot dat je posters tegen komt. Dit kan een abri in een bushokje zijn, een aanplakbiljet aan een muur of een actieposter in een restaurant. Een poster kan zowel commercieel ingezet worden als voor informatieve doeleinden.

Het is bewezen dat posters kennis vergroten, houdingen kunnen veranderen en gedrag kunnen beïnvloeden. Beelden blijven beter hangen bij bijvoorbeeld consumenten dan teksten. Op een poster kan je gebruik maken van beelden, illustraties, tekst of een combinatie hiervan.

Een opvallende poster kan er voor zorgen dat mensen jouw producten kopen, omdat het er goed uit ziet op de poster of om dat de actie ze aanspreekt. Zorg dus altijd voor een goed verzorgde en aantrekkelijk uitziende poster.

Flyer
Flyers bestaan uit een enkel blad die enkel- of dubbelzijdig bedrukt is. Flyers zijn perfect voor de promotie van tijdelijke acties, promotie of om mensen op een snelle manier te informeren. Hij moet opvallen en mensen nieuwsgierig maken.

Het is belangrijk dat een flyer eigenlijk zonder er al te lang naar te hoeven kijken, een boodschap overbrengt. Hele lange teksten hoeven dus ook niet op flyers, zolang het er maar aantrekkelijk uit ziet en het doel duidelijk is.

Folders
Een folder is een vel papier met één of meer vouwlijnen. Er bestaan veel verschillende manieren van vouwen, zo kan je een keer vouwen, twee keer of zelfs drie keer. Met een twee keer vouwen kan je het vouwen als een zig-zagvouw of een wikkelvouw.

Bij drie keer vouwen creëer je een ladder. Een folder kan het zelfde doel hebben als een flyer, namelijk een boodschap overbrengen, het verschil is echter dat een folder nog wat uitgebreider is en wat meer informatie bevat.

Met een folder kan je mensen informeren over jouw onderneming en/of de product of dienst die je aanbied. Een folder kan redelijk veel tekst bevatten, maar let er ten alle tijden op dat het aantrekkelijk moet zijn voor de lezer. Wek een bepaalde sfeer op door het gebruik van de juiste kleuren en gebruik afbeeldingen of illustraties ter ondersteuning van de test. Maar opvallen met drukwerk kan op nog meer manieren.

Brochures
Het doel van een brochure kan bestaan uit informeren of aanzetten tot kopen. Zo kan je kiezen voor een bedrijfsbrochure of een brochure waarin producten op een mooie en duidelijke manier gepresenteerd worden. Het is erg belangrijk dat de cover aantrekkelijk is, het moet mensen aanspreken om hem open te slaan.

Dit kan je doen met een afbeelding en tekst of bijvoorbeeld illustraties. Daarnaast moet het interessant zijn, hoe blijft de lezer lezen. Zorg er ook voor dat de brochure overzichtelijk en toegankelijk. Wanneer een folder een goed doorlopende stijl of thema heeft, zorgt dit voor rust en eenheid.

(Menu)kaarten
Ook kaarten kunnen een goed promotie materiaal zijn. Een aantrekkelijk ontwerp dat past bij de huisstijl en een positief gevoel over brengt kan mensen enthousiast maken over jouw onderneming. Deze kaarten zijn leuk om weg te geven aan bijvoorbeeld klanten.

Heb je nou een restaurant, dan zijn menu kaarten onmisbaar. Ook over de vormgeving van deze menukaarten moet je goed nadenken, ze kunnen namelijk de omzet verhogen als je de lay out goed indeelt.

Lees ook: 8 tips om meer omzet te genereren met je menukaart

Kranten / magazines
Kranten en magazines lenen zich ook perfect voor commercieel gebruik. Een magazine is een perfecte manier om de band met bestaande relaties te versterken. Net als bij een brochure is het belangrijk een bepaalde stijl vast te stellen en deze in het volledige magazine toe te passen. Zo creëer je een soort ‘rode draad’ in de vormgeving. Bepaal wat het doel is van het magazine en waar je de lezers tot wil aansporen.

Houd rekening met de aantal pagina’s die een magazine heeft. Deze moet altijd deelbaar zijn door vier, zo creëer je een katern, doe je dit niet, dan kunnen er lege pagina’s ontstaan. Zorg er ook voor dat de tekst niet te dicht bij de rant staat, dit leest niet fijn en voorkomt afsnijding bij het schoonsnijden van de magazines. Vergeet ook geen pagina nummering toe te voegen om gemakkelijk dingen terug te kunnen vinden.

Wil je ook opvallen met drukwerk? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

-M

Disclaimer: Houd er rekening mee dat we zoekwoorden gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren, waardoor sommige zinnen mogelijk minder vloeiend klinken.