Neem contact met ons op
info@mixusstudio.com

 

010 – 760 35 68

Een logo komt nooit zonder huisstijl

Je bent net een onderneming gestart en wilt graag een bedrijfslogo laten ontwerpen. Een goede stap om te nemen, want met een logo maakt jouw bedrijf zichtbaar. Maar is een logo alleen wel genoeg? Om jouw bedrijf echt zichtbaar te maken is een logo niet voldoende en is het verstandig om een huisstijl te laten ontwerpen. Een logo komt nooit zonder huisstijl, wil je weten waarom? Lees het hieronder.

Andere benamingen van een huisstijl zijn ook wel: visuele identiteit, corporate identity of brand design. Een huisstijl is het geheel aan vormen, teksten, beelden en kleuren, zowel online als offline, waarmee je als bedrijf naar buiten treedt en waarmee je jezelf onderscheidt van andere aanbieders. Het beïnvloedt hoe mensen over je denken.

Een logo komt nooit zonder huisstijl. Een huisstijl bestaat uit de volgende elementen:

  • Een logo, bestaande uit een woordmerk met eventueel een beeldmerk
  • Sprekende kleuren
  • Typografie (lettertype en opmaak)
  • Vormelementen (vlakken, vormen en andere grafische elementen en het gebruik hiervan)
  • Beeldstijl (fotografie- of illustratiestijl)
  • Toon / Taalgebruik

Onze ervaring

Ik heb het al meerdere malen gezegd, een logo komt nooit zonder huisstijl. Maar ik wil graag vertellen waarom alleen een logo ontwerpen in de praktijk niet werkt. Toen wij net begonnen als grafisch ontwerper kwamen wij hier al snel achter toen we door een jong bedrijf benaderd werden om een bedrijfslogo te ontwerpen. Omdat beide partijen erg enthousiast waren, begonnen we een samenwerking. De uitkomst was een prachtig logo met een pakkend concept.

We maakten een aantal pagina’s in onze presentatie met visuele uitingen omdat het anders lastig is te visualiseren hoe een logo precies gebruikt kan worden. In de presentatie werden kleurstellingen, typografie en voorbeelden van gebruik van de huisstijl-elementen opgenomen. De klant was heel erg blij en had een goed inzicht in de verschillende toepassingen van het logo.

We hadden zonder het te merken een hele basishuisstijl gecreëerd zonder dat de klant hierom had gevraagd. Toch leverden we de logo-bestanden in goed vertrouwen aan en spraken we af dat de geschetste uitingen niet zonder onze uitwerking en betaling hiervan gebruikt mochten worden.

Even later lanceerde deze klant hun website. Ze hadden deze website laten ontwerpen door een externe website ontwerper.

En wat bleek, de website was geheel in de door ons gecreëerde visuele stijl met onderaan de website de tekst ‘designed and created by [naam web developer].

Dit was een enorm vervelende situatie, want hoewel de web developer de website gebouwd had, had hij het ontwerp geheel opgebouwd uit de door ons ontworpen huisstijl-elementen. In onze ogen was hij slechts de DTP-er die de huisstijl had geïmplementeerd op de website en waren wij de daadwerkelijke ontwerpers.

Maar kunnen wij dit de klant kwalijk nemen? Niet helemaal, want wij hadden alleen gezegd dat de stijl niet één op één mocht worden overgenomen. Maar wij hadden niet vermeld dat een variant hierop niet mocht. Verder is het natuurlijk een dunne lijn om te bewandelen. Want waarom zou je de kleurstellingen of het font van je logo niet mogen gebruiken in je visuele communicatie?

We hadden dit juridisch gezien aan kunnen vechten maar dit is het in dit geval uiteindelijk voor ons niet waard geweest.

Daarom heeft het mij geleerd “Een logo komt nooit zonder huisstijl”. Het is niet het logo dat de stijl van je organisatie bepaalt, maar de combinatie met huisstijl-elementen. Daarbij is het altijd belangrijk om goede afspraken te maken en te spreken over licenties.

Wil je ook een huisstijl laten ontwerpen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.