De Piloot

Print

De Piloot is een openbare school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. De school plaatst en begeleid leerlingen met onderwijsbelemmeringen als gevolg van diverse vormen van gedragsproblematiek.
Bij Betiche, visuele beleving kwam een aanvraag binnen voor zeven passende wandontwerpen voor de school. Vervolgens heeft Betiche ons benaderd om de ontwerpen hiervoor te verzorgen. Het nieuw gebouwde pand verzorgd door Jorissen Simonetti Architecten, is voorzien van alles om voor deze kinderen een rustige en prettige leeromgeving te creëren. Ons werd gevraagd om een speels ontwerp te maken dat aansloot bij de rustige en prettige leeromgeving die de architecten binnen het gebouw voor ogen hadden. Het thema voor deze opdracht was rust en natuur.

We begonnen met een rondleiding door het gebouw dat nog in aanbouw was. De structuur van de lokalen en gemeenschappelijke ruimtes gaven de ideeën van de architect goed weer. Ook het natuurlijke materiaalgebruik, lichtinval en de speciale ‘leesnissen’ versterkten de rust en de visie voor het nieuwe gebouw.

Na deze goede indruk hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar de doelgroep. We zochten uit welke prikkels positief en negatief waren. En hoe we de ontwerpen zo prettig mogelijk konden maken. Vervolgens zijn wij opzoek gegaan naar materiaal wat goed bij de doelgroep en sfeer van de school past. Het ultieme materiaal was voor ons papier, omdat het heel veelzijdig en speels is. Maar ook omdat papier een materiaal is waarop kinderen hun gedachten kunnen uiten.

We hebben de ontwerpen van de bladeren uitgesneden uit handgeschept papier en vervolgens op hoge resolutie laten fotograferen door een fotostudio gespecialiseerd in het digitaliseren van schilderkunst. Door te werken met de ‘metamorfoze imaging guidelines’ techniek waren wij verzekerd van een digitaal beeld dat voldeed aan kleurnauwkeurigheid, scherpte en geen geometrische vervormingen. Dit was nodig omdat de beelden wel 100 keer vergroot moesten worden en omdat we de levendigheid van het handgeschepte papier niet wilden verliezen.

Door het handgemaakte ontwerp wilden we de speelsheid van het project naar voren laten komen. De schaduwen van ieder blad sluiten nauwkeurig aan op de lichtinval van de ruimte. De kleuren van de wanden zijn verbonden met de kleur van de vloer om de omgeving rustig te houden. Ook besloten we elke ruimte aan te duiden met een thema, welke gerepresenteerd worden door de volgende woorden: speel, droom, beleef, ervaar, leer en ontdek.

Aan het eind van het project kwam alles samen. De architectuur, de inrichting en de wanden sluiten naadloos op elkaar aan. Het resultaat is verbluffend en de wandontwerpen lijken zo echt dat zowel ouders als kinderen aan de muren voelen om te kijken of het niet echt driedimensionaal is.

Mixus_studio_de_piloot_001

Ook opzoek naar een uniek grafisch design of meer weten over dit project? Neem dan contact met ons op.

“Mixus studio bruist van de creativiteit. Je weet altijd zeker dat ze de vraag van klant vertalen in iets bijzonders, in iets onverwachts: visueel interessante wandontwerpen en signing die passen bij het gebouw en de mensen.
Met veel plezier werk ik met Maxime en Miranda aan mooie uitingen die het gebouw vervolmaken.”
Joyce Onverwagt, Betiche